SICAK GELİŞME: Pakistan İran’ı Vurdu

admin

İran, 17 Ocak 2024 tarihinde Pakistan’ın Belucistan eyaletine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, Cihatçı “Ceyş el Adl” örgütünün karargahları hedef alındı. İran devlet haber ajansı Nur, saldırıda iki üssün imha edildiğini duyurdu.

Pakistan, İran’ın saldırısını “egemenlik ihlali” olarak niteleyerek kınadı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıda iki çocuğun öldüğünü, üç çocuğun yaralandığını açıkladı.

Pakistan, tepki olarak İran Büyükelçisi’ni İslamabad’a çağırdı. Egemenlik ihlaliyle ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunacağını duyurdu.

Pakistan, 18 Ocak 2024 tarihinde ise İran’ın Sistan ve Belucistan eyaletlerine askeri saldırı düzenledi. İran, saldırılarda 3 kadın ve 4 çocuğun öldüğünü duyurdu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıların “Pakistan’ın kendi güvenliği ve ulusal çıkarları için yapıldığını” açıkladı. Bakanlık, “İstihbarata dayalı operasyon sırasında birçok terörist öldürüldü” dedi.

Pakistan, İran’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu belirtti. Bakanlık, “Pakistan, halkının güvenliğini korumak için gerekli tüm adımları atmaya devam edecek. İran kardeş bir ülkedir ve Pakistan halkının İran halkına büyük saygı ve sevgisi vardır” dedi.

Saldırıların hedefi “Adalet Ordusu”

İran ve Pakistan’ın karşılıklı saldırılarının hedefi, Cihatçı “Ceyş el Adl” örgütü. İran, örgütü “terör örgütü” olarak kabul ediyor. Örgüt, son yıllarda İran topraklarına çok sayıda saldırı düzenledi.

“Adalet Ordusu”, 2012 yılında Pakistan’da kuruldu. Örgütün öncelikli hedefi İran güvenlik güçleri olsa da devlet görevlilerine ve sivillere yönelik intihar saldırıları, suikastler ve kaçırma eylemleriyle de biliniyor.

İran ile Pakistan arasında yaklaşık bin kilometrelik sınır bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullaniyan, 17 Ocak 2024 tarihinde Davos’ta Pakistan Başbakanı Enver Ül Hak Kakar ile bir araya geldi. Saldırılar, bu görüşmeden birkaç saat sonra gerçekleşti.

Kriz derinleşebilir

İran ve Pakistan’ın karşılıklı saldırıları, Ortadoğu’da yeni bir krizin işareti olarak yorumlanıyor. Krizin derinleşmesi halinde, bölgedeki istikrar daha da bozulabilir.

Kriz, iki ülke arasındaki ilişkilere de zarar verebilir. İran ve Pakistan, son yıllarda ekonomik ve güvenlik alanında işbirliğini artırmaya çalışıyordu. Ancak saldırılar, bu işbirliğinin sekteye uğramasına neden olabilir.

Yorum yapın